Facts

Lees dit voordat je een onrijpe avocado eet

De mythes en realiteiten van onrijpe avocado’s

Als iemand die van avocado’s houdt, kan ik de teleurstelling van het snijden in een onrijpe avocado goed begrijpen. Het is een echte teleurstelling om dat doffe, harde vruchtvlees te vinden in plaats van de romige, smaakvolle goedheid waar we allemaal naar verlangen. Maar in de loop der jaren heb ik het een en ander geleerd over de waarheid achter het eten van onrijpe avocado’s.

Zijn onrijpe avocado’s giftig?

Een van de hardnekkigste mythes is dat onrijpe avocado’s eigenlijk giftig zijn voor mensen. Volgens voedingsdeskundige Anna Jasonides is dit echter gewoon niet waar. Hoewel het vetzuurderivaat “persine” dat in avocado’s zit schadelijk kan zijn voor vogels en huisdieren, vormt het geen risico voor ons. Je kunt dus gerust die onrijpe avocado eten zonder bang te hoeven zijn voor nadelige effecten.

De smaakfactor

Dat gezegd hebbende, betekent het feit dat onrijpe avocado’s je niet ziek maken niet dat ze een smakelijke optie zijn. Jasonides waarschuwt dat een onrijpe avocado waarschijnlijk een “vreselijke smaak” heeft. De romige, boterachtige textuur en rijke smaak waar we zo van houden zullen er gewoon niet zijn. Dus hoewel je een onrijpe avocado zonder zorgen kunt eten, kun je er beter nog eens over nadenken – tenzij je het niet erg vindt om minder lekker te eten.

Controleren op rijpheid

De beste manier om te voorkomen dat je met een onrijpe avocado eindigt, is door ze goed te onderzoeken voordat je ze koopt. Jasonides raadt aan om zachtjes in de palm van je hand te knijpen. Een rijpe avocado moet lichtjes meegeven onder druk, terwijl een onrijpe avocado hard en onverzettelijk aanvoelt. Met een beetje oefening kun je elke keer weer de perfecte avocado herkennen.
Kortom, laat je niet afschrikken door de mythes over onrijpe avocado’s – je wordt er niet ziek van. Maar ze zorgen ook niet voor de heerlijke ervaring waar je op hoopt. Het beste is om te leren hoe je een rijpe avocado herkent en de onrijpe avocado’s te bewaren voor de compostbak.

FAQ

Nee, volgens voedingsdeskundigen zijn onrijpe avocado’s niet giftig voor mensen, ondanks enkele hardnekkige mythes. Het vetzuurderivaat “persine” dat in avocado’s zit, kan schadelijk zijn voor dieren zoals vogels en paarden, maar vormt geen risico voor mensen.

Hoe smaakt een onrijpe avocado?

Hoewel je niet ziek wordt van het eten van een onrijpe avocado, zal de smaakervaring waarschijnlijk onaangenaam zijn. Voedingsdeskundige Anna Jasonides waarschuwt dat onrijpe avocado’s een “vreselijke smaak” hebben omdat ze de romige, rijke smaak van een rijpe vrucht missen.

Hoe weet ik of een avocado rijp is?

De beste manier om te controleren of een avocado rijp is, is door er zachtjes in te knijpen in de palm van je hand. Een rijpe avocado moet lichtjes meegeven onder druk, terwijl een onrijpe avocado hard en onverzettelijk aanvoelt. Met een beetje oefening kun je elke keer weer de perfecte avocado herkennen.

Waarom zijn avocado’s zo populair?

Avocado’s zijn de afgelopen jaren ongelooflijk populair geworden. De consumptie per persoon in de VS is sinds 2001 verdrievoudigd tot 8 pond per persoon in 2018. Avocado’s behoren nu tot de 20 meest geliefde fruitsoorten van het land, waarschijnlijk dankzij hun ongelooflijke gezondheidsvoordelen en veelzijdigheid in recepten.

Kan ik onrijpe avocado’s aan mijn huisdieren voeren?

Hoewel onrijpe avocado’s veilig zijn voor menselijke consumptie, moet je ze uit de buurt van je huisdieren houden. De “persin” die in avocado’s zit, kan namelijk giftig zijn voor vogels, paarden en andere huisdieren, waardoor ze ziek kunnen worden of zelfs kunnen sterven. Je kunt je het beste houden aan de rijpe, mensvriendelijke versie.