Facts

De echte reden waarom mensen de Buffalo Latte van Tim Hortons niet meer kopen

De Buffalo Latte: Een kortstondige nieuwigheid

Als iemand die voedsel- en dranktrends op de voet volgt, herinner ik me de korte buzz rond de Buffalo Latte van Tim Hortons. Dit eigenaardige brouwsel, dat in oktober 2017 werd gelanceerd, combineerde espresso, gestoomde melk, mokka en een vermeende “Buffelsaus smaak”. Het drankje, overgoten met een snufje Buffalo kruiden, was meteen een bron van fascinatie en afkeer voor zowel de voedingsmedia als het grote publiek.

Een publiciteitsstunt, geen serieus aanbod

Het werd al snel duidelijk dat de Buffalo Latte meer een headline-grabbing gimmick was dan een echte poging om een nieuw menu-item te creëren. Het drankje was alleen verkrijgbaar in Buffalo, New York – de geboorteplaats van de klassieke Buffalo wing – waarschijnlijk als een knipoog naar de Canadese wortels van het merk en de Amerikaanse stad waar de Tim Hortons keten voor het eerst gevestigd was.
Maar zelfs in Buffalo leek het drankje een minimale aanwezigheid te hebben. Een manager van een winkel waar de Buffalo Latte verkrijgbaar was, gaf toe dat de verkoop op de lanceringsdag erg tegenviel: er werd slechts één latte verkocht. Dit gebrek aan interesse van klanten was niet verwonderlijk, aangezien het idee van een warme, melkachtige, op koffie gebaseerde versie van Buffalo wings voor de meesten niet aantrekkelijk was.

Een truc om het nieuwe espresso-aanbod te promoten

Het echte doel achter de Buffalo Latte was, zo lijkt het, om de aandacht te vestigen op het nieuwe assortiment op espresso gebaseerde drankjes van Tim Hortons. Door een opzettelijk bizar en onsmakelijk product te introduceren, slaagde het bedrijf erin om aanzienlijke media-aandacht en sociale media-aandacht te genereren – wat uiteindelijk allemaal diende om de bekendheid van het conventionelere latte-aanbod van het merk te vergroten.
Zoals een industrieanalist opmerkte, was de Buffalo Latte een uitstekend voorbeeld van de “Taco Bell-praktijk om te proberen virale inhoud te creëren”. Door een echt verkoopbaar product op te offeren ten gunste van een schokkende nieuwigheid, slaagde Tim Hortons erin om de interesse van het publiek te wekken en die nieuwsgierigheid (hopelijk) te richten op hun nieuwe espresso-assortiment.

Een vluchtige uitstap naar het ongewone

Uiteindelijk bleek de Buffalo Latte een kortstondig experiment dat snel uit het publieke bewustzijn verdween. Het drankje was slechts korte tijd verkrijgbaar en er waren geen aanwijzingen dat Tim Hortons het ooit als een vast item op het menu wilde zetten. In plaats daarvan diende het als een aandachttrekkende gimmick, waarmee het merk zijn nieuwe espresso-aanbod onder de aandacht kon brengen zonder het risico van een meer conventionele marketingcampagne.
De Buffalo Latte mag dan een ongebruikelijke en uiteindelijk mislukte onderneming zijn geweest, maar het is wel een bewijs van de creatieve – en soms onconventionele – moeite die bedrijven in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie doen om op te vallen in een overvolle markt.

FAQ

De Tim Hortons Buffalo Latte was een drankje in beperkte oplage dat in oktober 2017 werd gelanceerd en espresso, gestoomde melk, mokka en een vermeende “Buffalo-saus smaak” combineerde, overgoten met een snufje Buffalo kruiden.

Waarom was de Buffalo Latte alleen verkrijgbaar in Buffalo, New York?

De Buffalo Latte was alleen verkrijgbaar in Buffalo, New York omdat de klassieke Buffalo wing daar zijn oorsprong vond en het bedrijf het drankje wilde koppelen aan de Amerikaanse stad waar het Canadese merk Tim Hortons voor het eerst werd gevestigd.

Hoe goed verkocht de Buffalo Latte?

Ondanks de media-aandacht was de Buffalo Latte een commerciële flop. Een winkelmanager gaf toe dat er maar één latte was verkocht op de dag van de lancering, wat suggereerde dat het drankje weinig aantrekkingskracht had.

Wat was het echte doel achter de Buffalo Latte?

De Buffalo Latte lijkt meer een publiciteitsstunt te zijn geweest dan een serieus productaanbod. Het werd waarschijnlijk geïntroduceerd als een manier om de aandacht te vestigen op Tim Hortons nieuwe assortiment van op espresso gebaseerde drankjes, waarbij de schokkende waarde van de ongebruikelijke smaakcombinatie werd gebruikt om media-aandacht en sociale media-aandacht te genereren.

Hoe lang was de Buffalo Latte verkrijgbaar?

De Buffalo Latte was slechts korte tijd verkrijgbaar en er waren geen aanwijzingen dat Tim Hortons het ooit als een vast menu-item had bedoeld. Het leek zijn doel te dienen als aandachtstrekker, waarna het snel uit het publieke bewustzijn verdween.