Facts

Hoe het coronavirus pi-dag verpest

De vreugde van Pi-dag, getemperd door COVID-19

Als iemand die elk jaar reikhalzend uitkijkt naar Pi-dag, ben ik diep bedroefd om te zien hoe de COVID-19 pandemie deze geliefde viering van wiskunde en alles wat met taart te maken heeft, heeft beïnvloed. Pi-dag, die valt op 14 maart, is meestal een tijd van vrolijke bijeenkomsten, activiteiten in de klas en verrukkelijke gebakjes. Helaas heeft het coronavirus een bres geslagen in deze aloude tradities.

Bakkerijen ondervinden de gevolgen van geannuleerde bestellingen

Voor kleine bakkerijen is Pi-dag een van de meest winstgevende dagen van het jaar. Klanten komen massaal naar deze zaken om hun tanden te zetten in een stuk versgebakken taart. Dit jaar ziet het er echter heel anders uit. Bakkerijen in het hele land melden een verwoestende terugval in de verkoop, waarbij voorbestellingen voor duizenden dollars zijn geannuleerd uit angst voor de overdracht van het coronavirus.
Het in Seattle gevestigde A La Mode Pies schat dat ze tussen de $5.000 en $7.000 aan voorbestellingen hebben moeten terugbetalen, terwijl Petee’s Pie Company in New York City ongeveer $13.000 aan omzet heeft verloren. Three Babes Bakeshop in San Francisco heeft te maken gehad met een daling van 85% in hun verwachte Pi Day-omzet, voornamelijk doordat techbedrijven zoals Google en Lyft hun bestellingen hebben geannuleerd. De gevolgen zijn zo ernstig dat de bakkerij de helft van zijn werknemers heeft moeten ontslaan en hen heeft aangespoord elders werk te zoeken omdat de toekomst onzeker blijft.

De verdwijning van gemeenschappelijke vieringen

Pi-dag wordt traditioneel gevierd op scholen en werkplekken, waar leerlingen en collega’s samenkomen om taarten te delen, wiskundige activiteiten te doen en een gemeenschapsgevoel te kweken. Met de sluiting van scholen en de verschuiving naar werk op afstand behoren deze gemeenschappelijke vieringen echter tot het verleden, althans voorlopig.
De terughoudendheid om eetwaren te delen, ook al zijn er geen gevallen gemeld van overdracht van COVID-19 via voedsel, heeft de feestelijke sfeer verder getemperd. Mensen zijn begrijpelijkerwijs op hun hoede voor besmette borden of keukengerei, wat leidt tot een afname van het vreugdevolle delen van taarten die ooit bepalend waren voor Pi-dag.

Een verlangen naar normaliteit

Terwijl we door deze ongekende tijd navigeren, is het duidelijk dat het coronavirus een tol heeft geëist van ons vermogen om de kleine vreugden in het leven te vieren, zoals Pi-dag. De gedachte aan bakkerijen die worstelen om het hoofd boven water te houden en de afwezigheid van de gemeenschappelijke taartsnijrituelen die ons ooit samenbrachten, is echt hartverscheurend.
Toch moeten we troost vinden in de hoop dat we op een dag weer samen kunnen komen om te genieten van de schoonheid van wiskunde en de troostende omhelzing van versgebakken taart. Tot die tijd kunnen we de herinneringen aan voorbije pi-dagen koesteren en uitkijken naar de dag waarop we ons weer kunnen overgeven aan de zoete smaak van het normale.

FAQ

Pi-dag is een jaarlijkse viering die plaatsvindt op 14 maart, een datum die de verhouding tussen de omtrek van een cirkel en zijn diameter, bekend als pi (π), dicht benadert. De dag staat vaak in het teken van evenementen, activiteiten en het eten van taart, omdat pi een wiskundige constante is die nauw verbonden is met cirkels.

Hoe heeft de COVID-19 pandemie de viering van Pi-dag beïnvloed?

De COVID-19 pandemie heeft de viering van Pi-dag aanzienlijk verstoord. Met de sluiting van scholen, de verschuiving naar werk op afstand en de terughoudendheid om eetwaren te delen, zijn de gemeenschappelijke bijeenkomsten en taartgerichte festiviteiten die ooit bepalend waren voor Pi-dag grotendeels verdwenen. Bakkerijen, die afhankelijk zijn van de piek in bestellingen voor Pi-dag, hebben verwoestende verliezen gemeld: duizenden dollars aan voorbestellingen zijn geannuleerd uit angst voor de overdracht van het coronavirus.

Wat zijn enkele voorbeelden van de financiële gevolgen voor bakkerijen?

Verschillende bakkerijen hebben laten weten wat de financiële gevolgen zijn van de annulering van Pi Day-bestellingen. A La Mode Pies uit Seattle schat dat ze tussen de $5.000 en $7.000 aan vooruitbestellingen hebben moeten terugbetalen, terwijl Petee’s Pie Company in New York ongeveer $13.000 aan omzet heeft verloren. Three Babes Bakeshop in San Francisco heeft 85% minder omzet verwacht voor Pi-dag, waardoor ze de helft van hun werknemers hebben moeten ontslaan.

Waarom delen mensen geen taarten tijdens de pandemie?

Ondanks het feit dat er geen gevallen zijn gemeld van overdracht van COVID-19 via voedsel, is het begrijpelijk dat mensen huiverig zijn voor het delen van eetwaren en de mogelijkheid van besmetting via gedeelde borden of bestek. Deze terughoudendheid om deel te nemen aan de gemeenschappelijke taartenuitwisselingsrituelen die ooit de definitie vormden van Pi-dag, heeft de feestelijke sfeer verder getemperd.

Wat is het algemene gevoel over de impact van COVID-19 op de viering van pi-dag?

Het algemene gevoel is er een van diepe droefheid en verlangen naar normale dingen. De gedachte aan bakkerijen die moeite hebben om het hoofd boven water te houden en de afwezigheid van de gemeenschappelijke taartsnijrituelen die mensen ooit samenbrachten, is werkelijk hartverscheurend. Toch is er een sprankje hoop dat we op een dag weer samen kunnen komen om te genieten van de schoonheid van wiskunde en de troostende omhelzing van een versgebakken taart.