Facts

De ongelofelijke hoeveelheid sinaasappelsap die Amerikanen elk jaar drinken

De opkomst en ondergang van Amerika’s sinaasappelsapobsessie

Als iemand die de ups en downs van Amerika’s relatie met sinaasappelsap heeft meegemaakt, heb ik met eigen ogen gezien welke opmerkelijke reis deze drank heeft afgelegd. Vroeger maakte sinaasappelsap net zo goed deel uit van het traditionele Amerikaanse ontbijt als spek en eieren. Maar in de loop der jaren is het verhaal wat complexer geworden.

Een boost in oorlogstijd en het bevroren grensgebied

Het begon allemaal tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de Amerikaanse regering erkende dat Amerikaanse soldaten een betrouwbare bron van vitamine C nodig hadden. Dit wakkerde een nationale liefdesaffaire met de citrusdrank aan en toen de uitvinding van diepgevroren sinaasappelsap uit concentraat zijn intrede deed, was dat een revolutie. Opeens was sinaasappelsap te vinden in de schappen van elke supermarkt, waardoor het niet meer weg te denken was uit huishoudens in het hele land.

De kunstmatige overname

Maar zoals met veel goede dingen, leidde het streven naar perfectie en consistentie tot een nogal onsmakelijke wending. Om sinaasappels lang genoeg te kunnen bewaren voor de productie van het sap, moesten fabrikanten ze zuurstofloos maken, waardoor helaas hun natuurlijke smaak verloren ging. Om dit te compenseren, ontwikkelden ze hun eigen kunstmatige sinaasappelsaparoma’s, waardoor een ooit natuurlijk product veranderde in iets dat meer weg had van frisdrank.

De neergang en de comeback

Spoel door naar vandaag en we zien een beetje een ommekeer in de trends. De ongelooflijke hoeveelheid sinaasappelsap die in de VS wordt geconsumeerd, met een piek van 865.000 ton in 2008, is gestaag gedaald. Factoren zoals hogere prijzen, een verschuiving weg van suikerhoudende dranken en een vermindering van de ontbijtconsumptie hebben allemaal bijgedragen aan deze neerwaartse trend. De COVID-19 pandemie zorgde echter voor een tijdelijke piek in de consumptie van sinaasappelsap, omdat mensen op zoek gingen naar de immuunversterkende voordelen van vitamine C.

De toekomst van sinaasappelsap

Als we naar de toekomst kijken, is het duidelijk dat de relatie tussen Amerikanen en sinaasappelsap complex is. Hoewel het misschien nooit de hoogten van vroeger zal bereiken, zal er altijd een plaats zijn voor deze iconische ontbijtdrank. Of het nu voor een klassieke mimosa is of voor een snelle vitamine C boost, sinaasappelsap heeft zijn plaats in de harten en hoofden van Amerikanen verankerd. De reis heeft misschien zijn ups en downs gehad, maar één ding is zeker – de ongelofelijke hoeveelheid sinaasappelsap die in dit land wordt geconsumeerd zal een fascinerend onderdeel blijven van onze culinaire geschiedenis.

FAQ

Volgens het artikel hebben Amerikanen alleen al in 2020 532.000 ton sinaasappelsap geconsumeerd, wat neerkomt op 741.022.800 liter van het spul. Per hoofd van de bevolking consumeerden Amerikanen in 2018 ongeveer 6 gallons sinaasappelsap.

Waarom is sinaasappelsap zo populair geworden in de Verenigde Staten?

Het artikel legt uit dat de populariteit van sinaasappelsap in de VS terug te voeren is op de noodzaak om Amerikaanse soldaten te voorzien van vitamine C tijdens de Tweede Wereldoorlog. De uitvinding van diepgevroren geconcentreerd sinaasappelsap dat zoet smaakte en goed bewaard bleef in de schappen van de supermarkt droeg ook bij aan de stijging van de populariteit.

Wat is er in de loop der tijd met de smaak van sinaasappelsap gebeurd?

In het artikel staat dat om sinaasappels lang genoeg te kunnen bewaren om het sap te produceren, fabrikanten ze zuurstofloos moesten maken, waardoor hun natuurlijke smaak verdween. Om dit te compenseren ontwikkelden ze kunstmatige sinaasappelsaparoma’s, waardoor het eens natuurlijke product veranderde in iets dat meer leek op frisdrank.

Waarom is de consumptie van sinaasappelsap de laatste jaren gedaald?

Het artikel noemt een paar belangrijke redenen voor de dalende consumptie van sinaasappelsap in de VS, waaronder hogere prijzen als gevolg van zieke gewassen, een verschuiving weg van suikerhoudende dranken, en een vermindering van het aantal Amerikanen dat ontbijt, wat het primaire moment is waarop mensen sinaasappelsap zouden consumeren.

Welke invloed had de COVID-19 pandemie op de consumptie van sinaasappelsap?

Het artikel vermeldt dat de piek in de consumptie van sinaasappelsap tijdens de eerste maanden van de COVID-19 pandemie waarschijnlijk te wijten was aan de vermeende immuunversterkende voordelen van de vitamine C in de drank. Deze tijdelijke toename in de vraag hielp de algemene neerwaartse trend in de consumptie van sinaasappelsap te compenseren.