Facts

De grootste verschillen tussen een Calzone en Stromboli

De geschiedenis en authenticiteit van calzones en strombolis

Als iemand die uitgebreide ervaring heeft met zowel calzones als strombolis, kan ik zeggen dat de oorsprong en geschiedenis van deze twee op Italië geïnspireerde gerechten heel verschillend zijn. Calzones hebben een veel oudere en authentiek Italiaanse oorsprong, die teruggaat tot de 18e eeuw in Napels. De kenmerkende halve maanvorm was waarschijnlijk een draagbare versie van de klassieke pizza. Strombolis daarentegen is een volledig Amerikaanse uitvinding, voor het eerst gemaakt in Philadelphia of Spokane in de jaren 1950 en vernoemd naar een populaire film met Ingrid Bergman in de hoofdrol.

De verschillen in uiterlijk en vulling

Hoewel zowel calzones als strombolis zelfstandige, op deeg gebaseerde gerechten zijn, zijn er enkele belangrijke fysieke verschillen tussen de twee. Calzones zijn meestal halve maan- of voetbalvormig en kunnen gefrituurd of gebakken worden. Strombolis daarentegen zijn lange rechthoeken van deeg die vaak worden opgerold als een jelly roll voordat ze worden gebakken.
Qua vulling worden calzones meestal gevuld met klassieke pizza-ingrediënten, zoals kaas, vlees en groenten. Strombolis daarentegen zijn meer broodjesachtig, met een verscheidenheid aan Italiaanse vleeswaren en kazen, zoals capicola of salami.

Sauslevering

Een ander belangrijk verschil tussen calzones en strombolis is de manier waarop ze met saus worden geserveerd. Calzones worden meestal geserveerd met de saus aan de zijkant, om in te dippen. Strombolis daarentegen hebben de saus in het opgerolde deeg.

Kiezen tussen calzones en strombolis

Welke van de twee lekkerder is, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. De enige manier om het zeker te weten is door ze allebei te proberen en te zien welke je lekkerder vindt. Persoonlijk hou ik van de klassieke pizzasmaken van een calzone, maar de sandwichachtige aard van een stromboli kan ook heel bevredigend zijn. Uiteindelijk gaat het om je eigen smaak en voorkeuren.

FAQ

Wat is de oorsprong van calzones?

Calzones hebben een veel oudere, authentiek Italiaanse oorsprong, die teruggaat tot de 18e eeuw in Napels. De kenmerkende halve maanvorm was waarschijnlijk bedoeld om aan te geven dat het een draagbare versie van pizza was.

Wat is de oorsprong van strombolis?

Strombolis daarentegen is een volledig Amerikaanse uitvinding, voor het eerst gemaakt in Philadelphia of Spokane in de jaren 1950 en vernoemd naar een populaire film met Ingrid Bergman in de hoofdrol.

Waarin verschillen calzones en strombolis qua uiterlijk?

Calzones zijn meestal halve maan- of voetbalvormig en kunnen gefrituurd of gebakken worden. Strombolis zijn lange rechthoeken van deeg die vaak worden opgerold als een jelly roll voordat ze worden gebakken.

Wat zijn de typische vullingen voor calzones en strombolis?

Calzones zijn meestal gevuld met klassieke pizza-ingrediënten, zoals kaas, vlees en groenten. Strombolis lijken meer op broodjes, met een verscheidenheid aan Italiaanse vleeswaren en kazen, zoals capicola of salami.

Waarin verschillen calzones en strombolis qua saus?

Calzones worden meestal geserveerd met de saus aan de zijkant, om in te dippen. Bij strombolis zit de saus in het opgerolde deeg.

Wat is lekkerder, een calzone of een stromboli?

Of een calzone of stromboli lekker is, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. De enige manier om het echt zeker te weten is door ze allebei te proberen en te zien welke je lekkerder vindt.