Facts

Fogo De Chao: 12 feiten over de kenmerkende steak

Fogo de Chao: De exquise reis van de kenmerkende steak

Als doorgewinterde kenner van fijne steaks kan ik met een gerust hart zeggen dat Fogo de Chao de kunst van het leveren van een opmerkelijke eetervaring onder de knie heeft. Vanaf het moment dat je een van hun restaurants binnenstapt, word je meegevoerd naar de levendige wereld van de Braziliaanse churrasco, waar sappig vlees tot in de perfectie wordt bereid. Onder hun indrukwekkende selectie vlees is er één steak die eruit springt als de echte ster: de befaamde picanha. Laat me je meenemen op een prikkelende reis langs de 12 fascinerende feiten over Fogo de Chao’s kenmerkende steak.

1. Een tijdloze traditie

Sinds het bescheiden begin in 1979 is Fogo de Chao synoniem aan churrasco, een Braziliaanse barbecuemethode waarbij vlees aan het spit wordt gebakken boven open vuur. Deze culinaire traditie vindt haar oorsprong in Zuid-Brazilië en kwam in 1997 naar de Verenigde Staten, waar het de smaakpapillen van vleesliefhebbers uit het hele land wist te boeien. De oprichters van het restaurant, twee broers die opgroeiden op een boerderij in de bergen, brachten hun authentieke Braziliaanse smaken naar de Amerikaanse smaakpapillen.

2. De Picanha: een Braziliaanse delicatesse

Het hart van Fogo de Chao’s menu wordt gevormd door het meest geliefde gerecht, de picanha. Dit stuk vlees, dat vaak wordt gebruikt in de churrasco-stijl in Brazilië, heeft een speciaal plekje in het hart van zowel de chef-koks als de gasten. De picanha is een onderbenutte spier op de romp van de koe, die bekend staat om zijn malse textuur en diepe vleessmaak. Door zijn kleine formaat en royale vetkap is het een veelzijdige en verrukkelijke steak die minimale aanpassingen nodig heeft.

3. Een naam die een verhaal vertelt

De naam “picanha” heeft een rijke geschiedenis die geworteld is in de veehouderij. Afgeleid van het Portugese woord “picana”, dat verwijst naar een stokvormig werktuig dat door Spaanse en Portugese boeren werd gebruikt, kwam deze term in Brazilië terecht via de kolonisatie in de jaren 1500. De gauchos, Braziliaanse ruiters die verwant zijn aan cowboys, namen de naam over en zijn hem sindsdien blijven gebruiken. Hoewel de exacte oorsprong van de naam nog steeds een onderwerp van discussie is, blijft de associatie met uitzonderlijk rundvlees onbetwist.

4. De koningin van de steaks

In Brazilië wordt picanha “de koningin van de steaks” genoemd, een titel die de ongeëvenaarde populariteit en reputatie voor uitmuntendheid weerspiegelt. Als hoofdbestanddeel van de churrasco-keuken is picanha de keuze bij uitstek geworden voor mensen die op zoek zijn naar een authentieke Braziliaanse eetervaring. Door de unieke “C”-vorm van het spiesje kan de vetkap smelten en het vlees bedruipen, wat resulteert in een mals en sappig eindproduct dat de zintuigen betovert.

5. Een veelheid aan namen

Picanha staat over de hele wereld bekend onder verschillende namen, wat bijdraagt aan zijn mysterieuze en intrigerende sfeer. In de Verenigde Staten wordt het door slagers en kruideniers vaak aangeduid als “rump cap” of “sirloin cap”. Een andere veelgebruikte naam is coulotte, afgeleid van het Franse woord “culot”, wat “kap” betekent. Latijns-Amerikaanse landen hebben hun eigen namen voor dit deel, zoals “punta de palomilla” in Panama en “punta de anca” in Colombia. Wat de naam ook is, de kenmerkende driehoekige vorm, de verhouding tussen vet en mager vlees en de malse textuur maken picanha onmiskenbaar.

6. De zoektocht naar authenticiteit

Voor degenen die thuis de Fogo de Chao ervaring willen beleven, kan het een uitdaging zijn om picanha in de Verenigde Staten te vinden. Dit gewaardeerde stuk vlees is vaak alleen verkrijgbaar in slagerijen en niet in plaatselijke supermarkten. In de VS verdeelt de markt dit deel van de koe meestal in drie afzonderlijke stukken voordat ze worden verkocht, waardoor het moeilijker is om de hele picanha te vinden. Online vleesdistributeurs en Braziliaanse vleesmarkten kunnen echter betrouwbare bronnen zijn voor het verkrijgen van authentieke picanha.

7. Gerookt tot in de perfectie

Hoewel grillen in churrasco-stijl de meest traditionele manier is om picanha te bereiden, kan er ook op andere manieren van deze veelzijdige steak worden genoten. Door picanha te roken smelt de gewaardeerde vetkap langzaam, waardoor het vlees een heerlijke en intense smaak krijgt. Gekruid met een Texas-stijl dry rub of gecombineerd met chimichurri, wordt picanha een onweerstaanbaar genot wanneer het op deze manier wordt bereid. Het langzame rookproces maakt het vlees malser en creëert een harmonieuze balans van rokerigheid en sappigheid.

8. Kwaliteit boven alles

Fogo de Chao’s streven naar uitmuntendheid strekt zich uit tot de kwaliteit van het vlees dat wordt geserveerd. De keten gebruikt uitsluitend eersteklas stukken rundvlees, zodat elke hap getuigt van de hoogste normen op het gebied van smaak en malsheid. De picanha wordt zorgvuldig geselecteerd, met de nadruk op marmering en kwaliteit, om een onvergetelijke eetervaring te bieden die ervoor zorgt dat klanten terugkomen voor meer.

9. Een feest voor de zintuigen

Als je Fogo de Chao bezoekt, bereid je dan voor op een zintuiglijk feest. De geur van sissend vlees vult de lucht terwijl bekwame gauchos aan tafel sappige plakjes picanha snijden. Het geluid van het vlees dat vakkundig wordt gesneden en de aanblik van de sappige perfectie laten je reikhalzend uitkijken naar het moment dat het je gehemelte raakt. Met elke hap ontvouwen de smaken zich, betoveren ze je smaakpapillen en nemen ze je mee naar de levendige straten van Brazilië.

10. Een steak voor alle gelegenheden

Of je nu een speciale gelegenheid viert, een bijeenkomst met vrienden en familie organiseert of gewoon geniet van een welverdiende traktatie, picanha is de perfecte keuze. Door zijn veelzijdigheid kan hij schitteren in verschillende culinaire bereidingen, van traditionele churrasco tot innovatieve gerechten die zijn unieke kwaliteiten benadrukken. Bij Fogo de Chao staat de picanha centraal en belichaamt hij de geest van Braziliaanse gastvrijheid en culinair meesterschap.

11. Een culinaire reis die de moeite waard is

Een culinaire reis maken bij Fogo de Chao is een ervaring als geen ander. Vanaf het moment dat je de malse en smaakvolle picanha proeft, begrijp je waarom het een icoon van de Braziliaanse keuken is geworden. Elke hap vertelt een verhaal, waarin eeuwen van traditie, deskundig vakmanschap en een passie voor onvergetelijke dinermomenten samenkomen. Fogo de Chao’s kenmerkende steak, de picanha, is een bewijs van de niet aflatende toewijding van het restaurant aan het bieden van een uitzonderlijke eetervaring.

12. Een trouwe aanhang

Het is geen verrassing dat Fogo de Chao een trouwe schare liefhebbers van biefstuk en lekker eten heeft opgebouwd. De combinatie van een onberispelijke service, een levendige sfeer en natuurlijk de verrukkelijke picanha heeft dit restaurant tot een favoriete bestemming gemaakt voor wie op zoek is naar een authentieke Braziliaanse smaak. Of u nu een doorgewinterde churrasco-kenner bent of een nieuweling in de wereld van de Braziliaanse keuken, de kenmerkende steak van Fogo de Chao zal een onuitwisbare indruk achterlaten op uw culinaire reis.
Kortom, Fogo de Chao’s picanha is een steak die het erfgoed, de passie en de exquise smaken van de Braziliaanse churrasco belichaamt. De malse textuur, rijke marmering en diepe rundvlees smaak maken het een uitstekende keuze voor vleesliefhebbers over de hele wereld. Of je nu geniet in een van Fogo de Chao’s gerenommeerde restaurants of het met zorg bereidt in je eigen keuken, de picanha is een steak die een buitengewone eetervaring belooft.

FAQ

Wat is churrasco?

Churrasco is een Braziliaanse barbecuemethode waarbij vlees aan een spit boven open vuur wordt gebakken. Het ontstond in Zuid-Brazilië en is synoniem geworden met Fogo de Chao, bekend om zijn meesterschap in deze culinaire traditie.

Wat maakt picanha tot een speciaal stuk vlees?

Picanha is een uniek stuk vlees van de koeienbil. Het staat bekend om zijn malse textuur, diepe vleessmaak en royale vetkap die smaak en vocht toevoegt tijdens het koken. Deze kwaliteiten maken het een uitstekende keuze voor de churrasco-stijl en een favoriet onder diners.

Waar komt de naam “picanha” vandaan?

De naam “picanha” heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in de veeteelt. Er wordt aangenomen dat het is afgeleid van het Portugese woord “picana”, dat verwijst naar een stokvormig werktuig dat werd gebruikt door Spaanse en Portugese boeren. Na verloop van tijd namen de gauchos in Brazilië de naam over voor dit uitzonderlijke stuk rundvlees.

Kan ik picanha gemakkelijk vinden in de Verenigde Staten?

Het kan een uitdaging zijn om picanha in de Verenigde Staten te vinden, omdat het niet zo algemeen verkrijgbaar is als andere stukken vlees. Plaatselijke supermarkten hebben het misschien niet, maar gespecialiseerde slagerijen, online vleesdistributeurs en Braziliaanse vleesmarkten kunnen betrouwbare bronnen zijn voor het verkrijgen van authentieke picanha.

Wat is de beste manier om picanha te bereiden?

De meest traditionele manier om picanha te bereiden is door middel van churrasco-grillen, waarbij het op een spies wordt gestoken en boven open vuur wordt bereid. Je kunt picanha echter ook op een andere manier bereiden, bijvoorbeeld door het te roken. Bij langzaam roken smelt het vet langzaam, waardoor het vlees een heerlijke en intense smaak krijgt.