Facts

14 soorten blauwe kaas en wat ze uniek maakt

De wondere wereld van blauwe kaas: Ontdek 14 unieke variëteiten

Blauwe kaas, met zijn kenmerkende smaak en opvallende blauwe of groene strepen, is een culinair genot dat voor sommigen een uitdaging lijkt, maar een speciale plek inneemt in de harten van avontuurlijke eters. Van zacht en romig tot stevig en intens, blauwe kaas komt in een breed scala van intensiteiten en texturen, waardoor het een veelzijdige keuze is voor verschillende fijnproevers. In dit artikel nemen we een diepe duik in de wondere wereld van blauwe kaas en verkennen we 14 unieke soorten die bekend staan om hun uitzonderlijke kwaliteiten en smaken.

Roquefort: De koning onder de kazen

Roquefort is een van de bekendste blauwe kazen ter wereld en heeft een speciaal plekje in de harten van kaasliefhebbers. Volgens de legende is Roquefort ontstaan toen een jonge herder in het zuidwesten van Frankrijk zijn verse schapenmelkwrongel en roggebrood achterliet in een vochtige grot. Bij zijn terugkeer ontdekte hij dat zijn wrongel felgroene schimmel had ontwikkeld, die hij dapper proefde en heerlijk scherp vond. Vandaag de dag wordt alle Roquefort nog steeds in deze grotten gemaakt, wat bijdraagt aan zijn unieke karakter. Deze pittige schapenkaas combineert uitzonderlijk goed met roggebrood, honing, kweeperenpasta en de Franse dessertwijn Sauternes.

Stilton: Een Britse klassieker

Met een rijke geschiedenis die meer dan 300 jaar teruggaat, is Stilton een traditionele Engelse blauwe kaas die de tand des tijds heeft doorstaan. Er is ook een witte variant, maar het is de blauwgeaderde soort die wereldwijd bekend is geworden. Stilton kan alleen worden gemaakt in een bepaald geografisch gebied, en het interessante is dat de stad Stilton zelf buiten dit gebied valt. Desondanks blijft het een geliefde kaas die bekend staat om zijn romige textuur en krachtige smaak. Stilton gaat heel goed samen met port, wat een heerlijke combinatie van hartig en zoet oplevert.

Gorgonzola: Italië’s geliefde blauwe kaas

Gorgonzola vindt zijn oorsprong in Lombardije, Italië, in de 11e eeuw en is een kaas die kaasliefhebbers al eeuwenlang fascineert. Deze blauwe kaas is er in twee varianten: dolce (zoet) en piccante (pikant). Dolce Gorgonzola wordt korter gerijpt, wat resulteert in een mildere en romigere kaas, terwijl piccante Gorgonzola langer wordt gerijpt en een scherpere en brokkeligere textuur heeft. Gorgonzola is een veelzijdige kaas waarvan je kunt genieten op een kaasplankje, besprenkeld met honing of verwerkt in pastasauzen voor een uitbarsting van rijpe smaak.

Cambazola: De romige Duitse lekkernij

Hoewel Cambazola relatief nieuw is vergeleken met andere blauwe kazen, heeft het snel aan populariteit gewonnen onder kaasliefhebbers over de hele wereld. Deze zachte en romige kaas komt uit Zuid-Duitsland en combineert de decadentie van Brie met de rijpe funkiness van blauwe kaas. Interessant is dat Cambazola ondanks zijn rijkdom lactosevrij is, waardoor het een geschikte keuze is voor mensen die moeite hebben met de vertering van lactose. Deze heerlijke kaas combineert heerlijk met eenvoudige crackers, druiven of gedroogd fruit, voor een heerlijke snackervaring.

Bleu d’Auvergne: De keuze van een kenner

Bleu d’Auvergne, genoemd naar de Midden-Franse regio Auvergne, is een blauwe kaas die de harten van kaaskenners verovert. Deze kaas, die vaak de “Roquefort van koemelk” wordt genoemd, heeft talrijke aders met karakteristieke schimmel, wat resulteert in een scherpe en zoute bite. Bleu d’Auvergne moet minstens 50% vet bevatten, wat zorgt voor een rijke en romige ervaring. Geniet ervan als tussendoortje voor de maaltijd op beboterd brood of naast een schijfje appel om de zoute smaak in balans te brengen. Voor de beste smaak serveer je Bleu d’Auvergne op kamertemperatuur.

Fourme d’Ambert: Oud Romeins genot

De Fourme d’Ambert dateert uit de Romeinse tijd en is een van de oudste kazen van Frankrijk. Deze oude kaas biedt een langzaam opbouwende intensiteit die verrast met zijn weelderige en romige textuur. De naam “Fourme d’Ambert” verwijst naar de ronde, cilindrische vorm van de kaas, een knipoog naar zijn Latijnse oorsprong. Deze kaas wordt gemaakt in de regio Auvergne, Frankrijk, en profiteert van het bergachtige terrein en het vee dat op de weiden wordt gehouden, die de melk van hoge kwaliteit leveren die voor de productie wordt gebruikt. Geniet van de zoute smaak van de Fourme d’Ambert en laat je verleiden door zijn romige smaak.

Ontdek meer unieke blauwe kazen

Naast de eerder genoemde blauwe kazen zijn er nog verschillende andere soorten die het ontdekken waard zijn:

  • Deens Blauw: Een romige en kruimelige kaas met een mildere smaak dan veel andere blauwe kazen. Danish Blue is een veelzijdige keuze voor salades, sandwiches en nog veel meer.
  • Cabrales: Cabrales komt uit de bergen van Asturias in Noord-Spanje en is een krachtige en robuuste blauwe kaas met een kenmerkende pittige smaak. Hij wordt traditioneel gemaakt van een mengsel van koe-, schapen- en geitenmelk, waardoor hij een complexe en unieke smaak krijgt.
  • Gorgonzola Dolcelatte: Net als zijn neef, Gorgonzola, is Dolcelatte een mildere en romigere versie die meer mensen aanspreekt. Het wordt gekenmerkt door zijn delicate blauwe adering en fluweelzachte textuur.
  • Cashel Blue: Cashel Blue, geproduceerd in County Tipperary, Ierland, is een boerenkaas met een rijke en boterachtige smaak. Het heeft een perfecte balans tussen zoet en pittig, waardoor het een heerlijke toevoeging is aan kaasplateaus en salades.
  • Roquefort Papillon: Roquefort Papillon staat bekend om zijn uitzonderlijke kwaliteit en wordt uitsluitend gemaakt van de melk van Lacaune schapen en gerijpt in natuurlijke grotten. Het heeft een romige textuur, intense smaak en een vleugje zoetheid.
  • Shropshire Blauw: Hoewel deze kaas oorspronkelijk niet uit Shropshire, Engeland komt, is hij een favoriet in de regio geworden. Hij heeft een levendige oranje kleur en een zachte, licht zoete smaak die goed samengaat met knapperig brood en fruitige bijgerechten.

Conclusie

De wereld van de blauwe kaas is divers en fascinerend en biedt een overvloed aan smaken, texturen en culinaire ervaringen. Van de scherpe Roquefort tot de romige Stilton, elke soort heeft zijn eigen unieke kenmerken die het een uitstekende keuze maken voor kaasliefhebbers. Of je nu de voorkeur geeft aan de pittige bite van Gorgonzola of de rijke romigheid van Cambazola, er is altijd wel een blauwe kaas die je smaakpapillen zal plezieren. Ga dus op een gastronomisch avontuur en proef de wonderen van deze 14 soorten blauwe kaas die het vakmanschap van kaasmakerstradities uit de hele wereld laten zien.

FAQ

Is blauwe kaas veilig om te eten? Ik heb gehoord dat er schimmel in zit.

Ja, blauwe kaas is veilig om te eten. De zichtbare schimmel in blauwe kaas is eigenlijk een natuurlijk onderdeel van het kaasmaakproces. Het komt uit dezelfde bron als het antibioticum penicilline en produceert geen schadelijke gifstoffen zoals andere soorten schimmel. Wees gerust, blauwe kaas ondergaat strenge kwaliteitscontroles om de veiligheid voor consumptie te garanderen.

Ik hou meestal niet van kazen met een sterke smaak. Bestaat er een mildere blauwe kaas?

Ja, er zijn mildere blauwe kazen verkrijgbaar. Gorgonzola Dolcelatte bijvoorbeeld heeft een romigere en mildere smaak dan zijn scherpere tegenhangers. Danish Blue is een andere optie die bekend staat om zijn romige en minder intense smaak. Deze variëteiten bieden een geweldige instap voor degenen die nieuw zijn met blauwe kaas of de voorkeur geven aan een milder smaakprofiel.

Kan ik blauwe kaas eten als ik lactose-intolerant ben?

In veel gevallen kunnen mensen met lactose-intolerantie toch genieten van blauwe kaas. Tijdens het kaasmaakproces wordt de lactose in melk omgezet in melkzuur, waardoor het lactosegehalte daalt. Hierdoor bevatten de meeste blauwe kazen een minimale hoeveelheid lactose. Individuele tolerantieniveaus kunnen echter variëren, dus het is altijd het beste om naar je lichaam te luisteren en blauwe kaas met mate te consumeren als je lactose-intolerantie hebt.

Wat zijn populaire bijgerechten voor blauwe kaas?

Blauwe kaas gaat goed samen met verschillende begeleidende producten die de smaken aanvullen. Enkele populaire opties zijn knapperig brood, crackers, vers of gedroogd fruit (zoals druiven of vijgen), honing, kweeperenpasta en zelfs dessertwijnen zoals Sauternes. Deze combinaties versterken de smaak en creëren een heerlijke balans van zoete, hartige en pittige smaken.

Hoe moet ik blauwe kaas bewaren om de kwaliteit te behouden?

Om blauwe kaas vers en smaakvol te houden, kun je hem het beste op de juiste manier bewaren. Wikkel de kaas strak in waspapier of aluminiumfolie om hem te beschermen tegen blootstelling aan lucht. Leg de kaas vervolgens in het kaasvak van de koelkast of in een apart luchtdicht bakje. Blauwe kaas heeft een sterk aroma, dus als je de kaas isoleert van andere etenswaren voorkom je smaakoverdracht. Vergeet niet om de kaas op kamertemperatuur te laten komen voor je hem serveert, zodat je optimaal van de smaken en texturen kunt genieten.

Kan ik blauwe kaas gebruiken in recepten?

Absoluut! Blauwe kaas is een veelzijdig ingrediënt dat diepte en rijkdom kan toevoegen aan verschillende gerechten. Je kunt blauwe kaas verkruimelen over salades, smelten in sauzen voor pasta of biefstuk, verwerken in hartig gebak of zelfs gebruiken als smaakvolle vulling voor hamburgers of kipfilet. De gedurfde smaak kan de smaak van veel culinaire creaties verbeteren, waardoor het een favoriet is onder zowel chef-koks als thuiskoks.