Facts

De juiste manier om een scone te eten, volgens koningin Elizabeth

De juiste manier om een scone te eten, volgens koningin Elizabeth

Scone etiquette aan de overkant van de oceaan

Als fervent fan van de Britse theecultuur heb ik het voorrecht gehad om te ervaren hoe je een scone eet, volgens niemand minder dan koningin Elizabeth zelf. Scone etiquette lijkt voor sommigen misschien een triviale aangelegenheid, maar in het Verenigd Koninkrijk heeft het een zeker belang. Terwijl scones in de Verenigde Staten vaak zoet en boterig zijn, zijn hun Britse tegenhangers, bekend als “scawns”, een heel ander genot. Ze zijn langer, ronder en minder zoet, waardoor ze perfect passen bij een traditionele afternoon tea.

De perfecte topping toevoegen

Laten we nu overgaan op de cruciale vraag: hoe moet je je scone toppen? In Cornwall en Devon, twee regio’s die bekend staan om hun heerlijke cream teas, is er lange tijd een vriendschappelijke rivaliteit geweest over de volgorde van de toppings. Volgens The Guardian is het in Cornwall traditie om eerst jam op de scone te smeren en er dan een klodder clotted cream bovenop te doen. In Devon wordt echter het tegenovergestelde gedaan: eerst wordt er clotted cream op gesmeerd en dan jam. Het is een debat dat al eeuwen voortduurt, waarbij beide partijen hun voorkeursmethode met hand en tand verdedigen.

De voorkeur van de koningin

Maar wat heeft koningin Elizabeth zelf te zeggen over deze scone-vete? Als voormalig chef-kok van de Britse koninklijke familie had ik de eer om uit de eerste hand te horen van degenen die Hare Majesteit bedienden. Volgens Darren McGrady, die 15 jaar voor de koninklijke familie heeft gewerkt, geeft de koningin de voorkeur aan de Cornish methode. Op de koninklijke thee- en tuinfeesten in Buckingham Palace worden scones eerst met jam geserveerd, gevolgd door een flinke toef clotted cream. Het lijkt erop dat de smaak van de koningin overeenkomt met de traditie van Cornwall.

Een kwestie van traditie

Hoewel de voorkeur van de koningin zeker gewicht in de schaal legt, is het onwaarschijnlijk dat het scone-debat hiermee voor eens en altijd beslecht is. De traditie om te genieten van scones met clotted cream en jam wordt al eeuwenlang doorgegeven en begint al in de 11e eeuw. De inwoners van Cornwall en Devon houden hun tradities hoog en zijn trots op hun respectieve methoden. Het is een kwestie van regionale trots en persoonlijke voorkeur, waardoor de scone-ervaring een heerlijke reis door het Britse culinaire erfgoed wordt.

Conclusie

Uiteindelijk is de juiste manier om een scone te eten volgens koningin Elizabeth om er eerst jam op te smeren en er dan een toefje clotted cream aan toe te voegen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de scone-etiquette niet onwrikbaar is en dat persoonlijke voorkeuren kunnen verschillen. Of je nu fan bent van de Cornish methode of de Devonshire traditie, waar het echt om gaat is dat je geniet van deze tijdloze traktatie. Dus de volgende keer dat je jezelf overgeeft aan een versgebakken scone, neem dan even de tijd om de rijke geschiedenis en culturele betekenis achter deze heerlijke Britse culinaire traditie te waarderen.

FAQ

Wat is het verschil tussen Amerikaanse scones en Britse scones?

Amerikaanse scones zijn meestal zoeter, gevuld met boter en worden vaak gegeten met een cappuccino in koffiewinkels. Britse scones daarentegen zijn minder zoet, langer en ronder. Ze zijn een essentieel onderdeel van de traditionele afternoon tea en worden gegeten met jam en clotted cream.

Wat zijn de traditionele toppings voor scones?

De traditionele toppings voor Britse scones zijn jam en clotted cream. In Cornwall is het de traditie om eerst jam op de scone te smeren en er vervolgens clotted cream overheen te doen. In Devon volgen ze de tegenovergestelde methode, ze smeren eerst clotted cream op de scone en doen er dan jam op.

Hoe at koningin Elizabeth haar scones het liefst?

Volgens Darren McGrady, een voormalige chef-kok van de Britse koninklijke familie, gaf koningin Elizabeth de voorkeur aan de Cornish methode. Ze at haar scones eerst met een laagje jam en daarna met een flinke toef clotted cream.

Beslecht de voorkeur van koningin Elizabeth het scone-debat?

Hoewel de voorkeur van koningin Elizabeth meer gewicht geeft aan de Cornish methode, is het onwaarschijnlijk dat het scone-debat voor eens en voor altijd beslecht zal worden. De traditie van het beleg van een scone is al eeuwenlang diep geworteld in regionale trots en persoonlijke voorkeuren.

Kan ik van scones genieten zonder de traditionele methoden te volgen?

Absoluut! Scone etiquette is niet in steen gebeiteld en je bent vrij om van je scones te genieten op de manier die jou het meeste plezier brengt. Of je nu de voorkeur geeft aan de Cornish of Devonshire methode, of zelfs als je graag experimenteert met andere toppings, het belangrijkste is dat je geniet van de heerlijkheid van deze klassieke Britse traktatie.

Wat is de historische betekenis van scones in het Britse culinaire erfgoed?

Scones worden in Groot-Brittannië al sinds de 11e eeuw gegeten. Ze zijn een symbool geworden van het Britse culinaire erfgoed en zijn diep verweven met de traditie van ‘afternoon tea’. De rijke geschiedenis en culturele betekenis van scones maken ze tot een geliefd onderdeel van de Britse gastronomie.