Facts

Waarom deze uitspraak van de Zwitserse rechtbank een gelukkig konijn is voor chocolademaker Lindt

Waarom deze uitspraak van de Zwitserse rechtbank een gelukkig konijn is voor chocolademaker Lindt

De legende van het gouden konijntje van Lindt

Als iemand met ervaring uit de eerste hand kan ik je vertellen dat het gouden konijntje van Lindt een speciale plaats inneemt in het hart van het bedrijf. Het gouden konijntje is gemaakt door een van hun meester-chocolatiers en heeft een fascinerend verhaal. Het begon allemaal tijdens een traditionele paasbrunch toen de dochter van de chocolatier een echt konijntje zag, maar het snel wegvluchtte voordat ze dichterbij kon komen. Geïnspireerd door deze ontmoeting besloot de chocolatier een chocolade konijn te maken dat de essentie van dat vluchtige moment zou weergeven.
In 1952 debuteerde het gouden konijntje op de Duitse markt. Dit iconische product was het resultaat van Rodolphe Lindt’s baanbrekende werk aan een chocoladeverwerkingsmachine. Door een gladde en verfijnde textuur te verkrijgen, kon Lindt de chocolade in verschillende vormen gieten, waaronder het geliefde gouden konijntje.

De strijd van de chocolade konijntjes

In de loop der jaren is het beeld van het goudkleurige konijntje synoniem geworden met het merk Lindt. Lindt erkent het belang van de bescherming van zijn iconische creatie en nam juridische maatregelen om te voorkomen dat namaakproducten de identiteit van zijn merk zouden aantasten.
In 2018 loste Lindt het eerste schot in de strijd van de chocoladekonijntjes. Ze voerden aan dat een Duitse discountwinkel, Lidl, in goudfolie verpakte chocolade konijnen had gemaakt die erg leken op hun eigen gouden konijntje. Lindt beweerde dat klanten in verwarring zouden raken door de gelijkenissen tussen de twee producten.
Hun claims werden echter in eerste instantie afgewezen door een Zwitserse handelsrechtbank in 2021, waardoor Lidl hun snoepgoed mocht blijven verkopen. Lindt liet zich niet afschrikken en besloot in beroep te gaan tegen de beslissing en de zaak voor te leggen aan het hoogste gerechtshof van Zwitserland in Lausanne.

Een zoete overwinning voor Lindt

Na een lange juridische strijd kwam Lindt als winnaar uit de bus. Het Federale Hooggerechtshof van Zwitserland vernietigde de eerdere uitspraak en koos de kant van Lindt. In hun uitspraak erkenden de rechtbanken dat de konijntjes van Lidl duidelijke associaties vertoonden met de vorm van het gouden konijntje van Lindt. Ze benadrukten dat het publiek geen onderscheid kon maken tussen de twee en erkende dat de vormen van Lindt algemeen werden geassocieerd met hun merk.
Als gevolg van de beslissing van de rechtbank moest Lidl haar voorraad gouden konijntjes vernietigen. Het vonnis vereiste echter niet dat de chocolade zelf vernietigd zou worden, waardoor de mogelijkheid open bleef om de chocolade in een andere vorm te hergebruiken.

Een geschiedenis van het verdedigen van het konijn

Deze recente juridische overwinning is niet de eerste keer dat Lindt vecht om zijn geliefde konijntje te beschermen tegen inbreuken op intellectueel eigendom. In 2001 kreeg het Lindt konijntje de handelsmerkstatus, maar dat heeft andere bedrijven er niet van weerhouden om te proberen hun eigen versies van deze iconische traktatie te maken. Van het Australische Hauswirth in 2011 tot de recente strijd met Lidl, Lindt heeft consequent zijn juridisch zwaard gehanteerd om de unieke identiteit van het konijntje te beschermen.
De uitspraak van de Zwitserse rechtbank is een bewijs van Lindt’s toewijding om de integriteit en het onderscheidend vermogen van het gouden konijntje te behouden. Deze overwinning bevestigt de status van het gouden konijntje als een gekoesterd symbool van Lindt’s vakmanschap en erfgoed.
Dus, de volgende keer dat u zich tegoed doet aan een gouden Lindt-bunny, geniet dan niet alleen van de exquise smaak, maar ook van de triomf van een chocolademaker die weigerde zijn iconische creatie te laten imiteren.

FAQ

Wat is de oorsprong van het gouden konijntje van Lindt?

Het gouden konijntje werd gecreëerd door een van de meester-chocolatiers van Lindt, geïnspireerd door de ontmoeting van zijn dochter met een echt konijntje tijdens een traditionele paasbrunch. De chocolatier wilde dat vluchtige moment vastleggen in de vorm van een chocolade konijntje.

Wanneer werd het gouden konijntje op de markt gebracht?

Het gouden konijntje maakte zijn debuut op de Duitse markt in 1952. Het was het resultaat van Rodolphe Lindt’s innovatieve werk aan een chocoladeverwerkingsmachine, waarmee gladde en verfijnde chocolade kon worden gemaakt die in verschillende vormen kon worden gegoten.

Waarom heeft Lindt juridische stappen ondernomen tegen Lidl?

Lindt diende een aanklacht in tegen Lidl omdat de discountwinkel chocolade konijnen snoepjes had geproduceerd, verpakt in goudfolie, die erg leken op het gouden konijntje van Lindt. Lindt voerde aan dat klanten in verwarring zouden raken door de gelijkenissen tussen de twee producten.

Hoe oordeelde de Zwitserse rechtbank in de zaak Lindt vs Lidl?

In eerste instantie wees een Zwitserse handelsrechtbank de claims van Lindt af, waardoor Lidl door mocht gaan met de verkoop van hun gouden konijntjes. Lindt ging echter in beroep en het hoogste gerechtshof van Zwitserland in Lausanne vernietigde uiteindelijk de uitspraak in het voordeel van Lindt.

Wat was de reden van het hof om Lindt gelijk te geven?

Het Federale Hooggerechtshof van Zwitserland erkende dat de chocolade konijntjes van Lidl duidelijke associaties vertoonden met de vorm van het gouden konijntje van Lindt. Ze concludeerden dat de twee producten niet konden worden onderscheiden door het publiek en dat de vormen van Lindt algemeen werden geassocieerd met hun merk.

Heeft Lindt in het verleden soortgelijke gevechten over intellectueel eigendom gevoerd?

Ja, Lindt heeft zijn gouden konijntje al eerder verdedigd tegen inbreuken op intellectueel eigendom. In 2001 kreeg het Lindt konijntje de status van handelsmerk. Desondanks hebben andere bedrijven, zoals het Australische Hauswirth in 2011, geprobeerd hun eigen versies van het konijntje te maken, wat tot juridische geschillen heeft geleid.