Facts

Dit is waarom NYU haar Chick-Fil-A wegdoet

Dit is waarom NYU afscheid neemt van Chick-fil-A

Als student aan de New York University (NYU) ben ik getuige geweest van een belangrijke ontwikkeling op de campus die gesprekken op gang heeft gebracht en een gevoel van activisme onder de studenten heeft aangewakkerd. Het is het nieuws dat NYU afscheid neemt van Chick-fil-A en ik ben hier om de redenen achter deze beslissing te delen.

Een langverwacht vertrek

Jarenlang was Chick-fil-A de enige fastfoodketen in de vijf stadsdelen van New York met een verrukkelijk aanbod op basis van kip. Chick-fil-A vond echter zijn weg naar NYU’s Weinstein Hall, waar deze populaire keten in een eetzaal te vinden was (via Untapped Cities). Maar nu de lente van 2021 nadert, zal het iconische Chick-fil-A bord niet langer onze geliefde campus sieren, volgens NYU Local.

Chartwells en de licentieovereenkomst

NYU werkt samen met voedselverkoper Chartwells, die velen van ons zich herinneren van de ondermaatse quarantainemaaltijden die werden geserveerd tijdens de moeilijke tijden van het semester van 2020. Chartwells heeft een licentieovereenkomst met Chick-fil-A, maar de universiteit heeft officieel verzocht om beëindiging van deze overeenkomst. NYU stelt dat Chick-fil-A’s “ruimte-, merk- en kapitaalvereisten op lange termijn… niet werken” (via NYU Local).

Studentenactivisme en LGBTQ-overwegingen

Een belangrijke katalysator voor het vertrek van Chick-fil-A van NYU is het vocale activisme van studenten met betrekking tot de historische anti-LGBTQ houding van de keten. NYU Local meldt dat in de herfst van 2020 uitgebreide pogingen werden ondernomen om Chick-fil-A van het terrein van NYU te verwijderen, wat resulteerde in een resolutie die werd gesteund door de studentenraad en uiteindelijk de afdeling Campus Services van NYU bereikte.
Dit is niet de eerste keer dat NYU-studenten in actie komen om een voedselaanbieder te elimineren die ze ongeschikt achten voor de universiteit. In 2012 belichtte Gothamist eerdere pogingen van NYU-studenten om Chick-fil-A te verdrijven, waaronder persoonlijke protesten en een petitie met 11.000 handtekeningen. Toen besloot de NYU Studenten Senatoren Raad om Chick-fil-A te behouden, onder het mom van “vrijheid van meningsuiting”.

Blijvende mondigheid voor studenten

De beslissing om Chick-fil-A vaarwel te zeggen is een bewijs van de kracht van studentenactivisme en de toewijding van NYU om een inclusieve en gastvrije omgeving voor iedereen te creëren. Het is in lijn met de waarden van de universiteit om diversiteit, gelijkheid en respect te ondersteunen.
Het is vermeldenswaard dat NYU-studenten eerder al in opstand kwamen tegen een andere voedselleverancier, Aramark, wat ertoe leidde dat de universiteit in 2019 de banden met het bedrijf verbrak. Studenten uitten hun bezorgdheid over overtredingen van de gezondheidscode, raciale ongevoeligheid en banden met privégevangenissen (via Washington Square News).

Wat is de volgende stap?

Met het oog op de toekomst is NYU actief op zoek naar input van studenten over hoe de binnenkort leegstaande Chick-fil-A ruimte een nieuwe bestemming kan krijgen. Dit toont de toewijding van de universiteit om de studentengemeenschap te betrekken bij het vormgeven van de campusomgeving en ervoor te zorgen dat hun stem wordt gehoord.
Hoewel het vertrek van Chick-fil-A het einde betekent van een tijdperk op de campus van NYU, symboliseert het een stap voorwaarts in het bevorderen van inclusiviteit en het stimuleren van een gastvrije sfeer voor alle studenten. Het herinnert ons eraan dat studentenactivisme zinvolle veranderingen teweeg kan brengen en de waarden die we als universiteitsgemeenschap koesteren kan versterken.
Als NYU-student ben ik er trots op deel uit te maken van een instelling die actief luistert naar haar studenten, hun zorgen waardeert en dienovereenkomstig actie onderneemt. De beslissing om uit elkaar te gaan met Chick-fil-A weerspiegelt NYU’s toewijding aan het creëren van een omgeving die diversiteit omarmt en het welzijn van al haar studenten ondersteunt.
Bronnen:

  • Cassidy Dawn Graves op Mashed: “Dit is waarom NYU haar Chick-fil-A wegdoet”.
  • Onaangeboorde steden: “NYU’s Weinstein Hall, de thuisbasis van Chick-fil-A, heeft een geheime geschiedenis”.
  • NYU Local: “NYU wil uw mening over de toekomst van de voormalige Chick-fil-A locatie”.
  • Gothamist: “NYU-studenten willen Chick-Fil-A van de campus schoppen”.
  • Washington Square News: “NYU verbreekt banden met Aramark”.

FAQ

Waarom wil NYU af van Chick-fil-A?

NYU heeft besloten om de samenwerking met Chick-fil-A te beëindigen vanwege zorgen over Chick-fil-A’s “ruimte-, merk- en kapitaalvereisten” op de lange termijn die niet overeenkomen met de behoeften en doelstellingen van de universiteit.

Speelde activisme van studenten een rol in de beslissing van NYU?

Ja, studentenactivisme speelde een belangrijke rol in de beslissing van NYU. De inspanningen van studenten om Chick-fil-A te verwijderen van het terrein van NYU, gevoed door zorgen over de historische anti-LGBTQ houding van de keten, won aan kracht en beïnvloedde uiteindelijk de acties van de universiteit.

Welke andere redenen droegen bij aan het vertrek van Chick-fil-A?

Behalve door studentenactivisme werd de beslissing van NYU om de banden met Chick-fil-A te verbreken ook beïnvloed door het ongenoegen van de universiteit over de licentieovereenkomst tussen voedselverkoper Chartwells en Chick-fil-A. Bovendien heeft NYU in het verleden al vaker gereageerd op zorgen van studenten over voedselleveranciers, zoals de beslissing om de samenwerking met Aramark te beëindigen.

Hoe heeft NYU studenten betrokken bij het besluitvormingsproces?

NYU heeft actief gezocht naar feedback van studenten over wat er moet gebeuren met de binnenkort voormalige Chick-fil-A ruimte. De universiteit waardeert de inbreng van studenten en wil de studentengemeenschap betrekken bij het vormgeven van de campusomgeving. Deze aanpak zorgt ervoor dat studenten een stem hebben in het bepalen van het toekomstige gebruik van de ruimte.

Wat betekent de beslissing van NYU voor toekomstige samenwerkingen met controversiële merken?

De beslissing van NYU om uit elkaar te gaan met Chick-fil-A laat zien dat de universiteit zich inzet voor het creëren van een inclusieve en uitnodigende omgeving voor alle studenten. Het laat zien dat de universiteit diversiteit, gelijkheid en respect hoog in het vaandel heeft staan. Toekomstige samenwerkingen met controversiële merken zullen waarschijnlijk worden geëvalueerd op basis van hun overeenstemming met deze waarden.

Zullen er alternatieve voedselopties beschikbaar zijn in plaats van Chick-fil-A?

NYU is op dit moment op zoek naar input van studenten over hoe de ruimte waar voorheen Chick-fil-A zat opnieuw gebruikt kan worden. Dit geeft aan dat de universiteit van plan is om alternatieve voedselopties aan te bieden om aan de behoeften en voorkeuren van de diverse studenten te voldoen. De specifieke alternatieven zullen worden bepaald op basis van feedback van studenten en het streven van de universiteit om een verscheidenheid aan eetgelegenheden aan te bieden.