Tips

Dingen in je keuken die je weg moet gooien

Dingen in je keuken die je weg moet gooien

Als je op mij lijkt, staat je keuken vol met spullen die je gewoon niet nodig hebt. Van de zelden gebruikte ingrediënten uit de voorraadkast tot de ontelbare pakjes ketchup die elk hoekje en gaatje infiltreren, er zijn genoeg dingen die opgeruimd moeten worden. Of het nu lenteschoonmaak is of je goede voornemen voor het nieuwe jaar, er is geen reden om deze dingen vandaag niet weg te gooien. Serieus, vandaag – je hebt die 10 jaar oude cayennepeper of die stapel afhaalmenu’s die je verhinderen om je lade met rommel te openen, niet nodig. Gooi. Het. Weg. Nu.

De zelden gebruikte kleine apparaten

Sta me toe om je een lijst te geven van de kleine apparaten (die allemaal ongeveer twee keer zijn gebruikt) die nu in een kast in mijn garage staan.
Een sapcentrifuge: Die paar dagen sap maken hebben dat apparaat van $200 echt terugverdiend.
Een wafelijzer: Hou jezelf niet voor de gek – je blijft toch Eggo’s kopen.
Een wafelijzer: Ja, dat is een heel ander wafelapparaat en nee, dat heb je niet nodig.
Een mini-friteuse: Het is niet zo geweldig als Paula Deen het doet lijken, het is een rommeltje en vergeten olie waar je drie maanden geleden garnalen in hebt gebakken is HET SLECHTSTE.
Een espressomachine: Voor die prijs had ik voor jaren luxe koffieshopdrankjes kunnen kopen.
De moraal van het verhaal? Blijf bij de basis – een blender, een keukenmachine, een mixer. Je bespaart een hoop geld en opslagruimte.

De KnoflookZoom

Alton Brown heeft niet voor niets een hekel aan unitaskers (gadgets die maar één ding doen): Ze nemen veel ruimte in beslag en negen van de tien keer kan het klusje dat ze doen ook gedaan worden met iets dat je al in je keuken hebt.
Neem bijvoorbeeld de GarlicZoom. Volgens de productbeschrijving “kun je met deze machtige gadget knoflook tot de gewenste textuur hakken zonder snijplanken of messen vies te maken met kleverig knoflooksap”. Maar weet je wat er wel plakkerig wordt van knoflooksap? De binnenkant van dit apparaat. Dat vervelende knoflooksap sijpelt in alle kleine spleetjes en ik beloof je dat je twee keer zo lang bezig bent met schoonmaken als met een mes en snijplank. Ja, ik spreek uit ervaring, en ja, mijn GarlicZoom werd gedoneerd aan Goodwill.

De olie die er al te lang is

Dus je hebt die 75-literfles olijfolie bij Costco gekocht (“Het was zo goedkoop!” “Ik bespaar zoveel geld!”). Maar de kans is groot, tenzij je een restaurant runt, dat je er niet veel aan zult hebben voordat hij bederft.
Dit is het moment om al je flessen op te graven en een geurtest te doen. Eén snuifje (van ranzige olie wordt vaak gezegd dat het naar krijtjes ruikt) en je weet of het ranzig is. Gooi het weg – je eten zal er zeker niet beter van worden.

De kopjes, mokken en glazen, oh mijn!

We hebben allemaal wel zo’n kast die zo vol staat met koffiemokken, souvenirbekers en gedenkwaardige wijnglazen dat het openen ervan al een daad van moed is. Elk moment kunnen die hachelijke stapels naar beneden vallen. Tijd om op te ruimen. Kies een paar van je favorieten en doe de rest weg.

De vergeten kruiden

Als je experimenteert met verschillende soorten recepten, heb je waarschijnlijk een behoorlijke verzameling kruiden en specerijen verzameld. Het probleem is dat als je ze niet snel genoeg gebruikt, ze hun kracht verliezen en je gerecht niet de smaak geeft die je verwacht. De meeste gemalen specerijen en gedroogde kruiden zijn maximaal drie jaar houdbaar. (Omdat sommige smaken sneller vervagen dan andere, kun je het beste een smaaktest doen zodra je een jaar verder bent). Om verspilling te voorkomen, zoek je een kruidenier met bulkbakken en koop je alleen kleine hoeveelheden van de ingrediënten die je minder vaak zult gebruiken.

De huiveringwekkende sponzen

Slecht nieuws: Uit een onderzoek is gebleken dat zelfs als je je vieze, door bacteriën aangetaste spons in de magnetron stopt, hij nog steeds vies en door bacteriën aangetast is. De meest zekere manier om ervoor te zorgen dat je spons niet smerig is? Gooi hem weg en begin met een nieuwe.

De smaakloze koffie

We hebben ons allemaal wel eens laten verleiden tot het kopen van te veel zakken koffie tijdens de “koop er twee, krijg er twee” uitverkoop, maar tenzij je heel veel koffie drinkt, heeft je kopje ’s ochtends waarschijnlijk geen smaak. Ongelooflijk genoeg begint koffie al na twee weken muf te worden. Dat betekent niet dat je het niet meer kunt drinken, maar koffiepuristen zullen waarschijnlijk niet blij zijn met een pot die gemaakt is van grond die al een jaar oud is.

De avocadosplijter/pitter/snijder

Hier is nog zo’n apparaat dat je niet nodig hebt: De avocadosplijter. Het lijkt misschien handig om in de keuken te hebben, maar de waarheid is dat je dezelfde resultaten kunt bereiken met een eenvoudig mes. Bovendien neemt de avocadosplijter onnodig veel ruimte in beslag in je lade of op je aanrecht. Bespaar jezelf de moeite en gebruik gewoon een mes om je avocado’s te snijden.
Kortom, het opruimen van je keuken en het wegdoen van spullen die je niet nodig hebt, kan je kookruimte organiseren en efficiënter maken. Van zelden gebruikte kleine apparaten tot overbodige ingrediënten en gadgets, door deze spullen weg te gooien, maak je niet alleen opslagruimte vrij, maar wordt je keuken ook functioneler. Neem dus de tijd om je keuken onder de loep te nemen en gooi de dingen weg die in dit artikel worden genoemd. Je toekomstige zelf zal je er dankbaar voor zijn. Veel plezier met opruimen!

FAQ

Waarom moet ik zelden gebruikte kleine apparaten weggooien?

Kleine apparaten die je zelden gebruikt, nemen kostbare opslagruimte in beslag in je keuken. Door ze weg te doen, kun je je keuken opruimen en ruimte vrijmaken voor spullen die je regelmatig gebruikt. Bovendien bespaar je geld door niet te investeren in apparaten die je zelden gebruikt.

Kan ik mijn oude kruiden niet gewoon houden en toch gebruiken?

Hoewel je oude specerijen technisch gezien kunt gebruiken, hebben ze de neiging om na verloop van tijd hun kracht en smaak te verliezen. Het gebruik van verse specerijen zal de smaak van je gerechten verbeteren en je het gewenste smaakprofiel geven. Je vervangt oude specerijen best na hun maximale houdbaarheidsdatum van drie jaar om een optimale smaak te garanderen.

Wat is er mis met het bewaren van een grote fles olie?

Grote flessen olie, zoals die verkrijgbaar zijn bij warenhuizen, lijken misschien een goede deal. Maar tenzij je een restaurant runt of olie in grote hoeveelheden gebruikt, is het onwaarschijnlijk dat je de fles leeg hebt voordat hij ranzig wordt. Ranzige olie kan de smaak van je eten negatief beïnvloeden, dus je kunt deze het beste weggooien en verse olie gebruiken om mee te koken.

Waarom moet ik overtollige koffie weggooien?

Overtollige koffie kan na verloop van tijd muf worden, wat resulteert in een kopje koffie met minder smaak. Hoewel het nog steeds veilig is om te drinken, biedt het misschien niet de aangename smaak die je wenst. Voor de beste smaak is het aan te raden om koffie binnen twee weken na aankoop te consumeren. Als je een overschot aan koffie hebt, overweeg dan om het te delen met vrienden, familie of doneer het om verspilling te voorkomen.

Is het nodig om mijn geliefde koffiemokken en glazen weg te gooien?

Het is niet nodig om al je koffiemokken en glazen weg te gooien, maar het is wel een goed idee om op te ruimen en alleen de mokken en glazen te houden waar je echt van houdt en die je regelmatig gebruikt. Een overdaad aan mokken en glazen kan kostbare kastruimte in beslag nemen en een rommelige en mogelijk onveilige omgeving creëren. Bewaar een paar favorieten en doneer of geef de rest weg om een meer georganiseerde en functionele keuken te creëren.

Kan ik mijn keukenspons niet gewoon schoonmaken en hergebruiken?

Hoewel het misschien mogelijk lijkt om een keukenspons schoon te maken en opnieuw te gebruiken, hebben onderzoeken aangetoond dat zelfs het microgolven van een spons niet alle bacteriën effectief verwijdert. Na verloop van tijd hopen sponzen bacteriën op en kunnen ze onhygiënisch worden. Het is aan te raden om sponzen regelmatig te vervangen om je keuken schoon te houden en mogelijke besmetting te voorkomen.