Orecchiette met supergreen spinazie-pistache-basilicumpesto

Heeeeerlijke comfortfood dit gerechtje, en toch ook nog gezond. Uiteraard is gewone pesto superlekker, maar deze pesto met pistachenoten en spinazie is extra speciaal. De pistachenoten zorgen voor een heerlijke smaak. De spinazie dient vooral voor extra vitamientjes en ijzer en zorgt ervoor dat je een grotere hoeveelheid krijgt zonder 20 basilicumplantjes te moeten leegplukken. Omdat rauwe spinazie niet heel veel smaak heeft zal het de smaak van de pistachenoten en basilicum niet overheersen. Uiteraard maak ik mijn pesto vegan, maar door een simpele toevoeging zal je de parmezaan zeker niet missen.

Ingrediënten (hiermee vul je een pot van +/- 250 ml):

  • 7 handenvol verse spinazie
  • 2 handen verse basilicumblaadjes
  • 1 tl zout
  • 5 el ongezouten pistachenoten, kort geroosterd in een droge koekenpan op matig-hoog vuur
  • 4 el extravierge olijfolie
  • 1 el water
  • 2 el nutritional yeast (edelgistvlokken, verkrijgbaar in natuurwinkels en online. Geeft een goede hartigheid aan het gerecht en is in combinatie met het zout een goede vervanger voor de smaak van parmezaan. Voor de textuur zijn er meer (pistache)noten toegevoegd tov een klassieke pesto)
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 kleine teen look
  • 2 tl citroensap (houdt het mooi frisgroen)

Bereiding (+/- 30 min.)

Mix alle ingrediënten tot een mooie pesto. Dat hoeft niet 100% glad te zijn. Je kan het zowel mixen met een staafmixer als in een hakmolentje/keukenrobot of zelfs in een vijzel, al is dat ietsje meer werk.

Ik maakte orecchiette (of oortjespasta) en mengde er een deel van de pesto door samen met een beetje kookvocht van de pasta zodat alle pasta goed bedekt is met pesto. Ik serveerde het met gebakken shiitakes en groene asperges (beide gebakken in een beetje zonnebloemolie en gekruid met zout en zwarte peper) en werkte het af met een beetje pistachecrumble. Uiteraard kan je de pesto ook serveren met pasta en toppings naar keuze. Kies vooral zelf hoe veel pesto je je bij je pasta wil, iedereen heeft een andere voorkeur. Bovenstaand recept is zeker genoeg voor 6 porties pasta. Hetgeen je overhebt kan je gebruiken als lekkere topping op groentjes, op boterhammen ….

Wil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.

Meer lezen:

Whole roasted bloemkool met smokey citroen creamcheese

Veggie & Vegan Delivery in tijden van lockdown // Antwerpen

Asperges met shiitakecrème, crispy salie en cashews

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s