Vegan Magnums // product review #6

* Mijn product reviews zijn niet gesponsord en volledig mijn eigen mening *

DSC_0398

Vegan Magnums

Ongeveer een jaar na datum test ik ze dan eindelijk eens, de enige échte Vegan Magnums. Veel vegans hadden er al lang op gewacht, mijn artikel (ongeveer een jaar nadat ze op de markt kwamen dus – puur gokje -) bewijst dat ik er niet zo op zat te wachten. Dat betekent natuurlijk niet dat ik het geen goede evolutie vind dat grote merken als Ola meegaan in de vegan ‘trend’. Hoewel ik niet per se sta te springen om grote bedrijven te sponsoren en liever lokaal koop, bewijst het wel dat veganisme gehoord wordt en dat is een goeie zaak voor de dieren en onze prachtige planeet.

Het grootste verschil met een niet-vegan Magnum? De vegan versie is gemaakt met amandelmelk, in plaats van koeienmelk. Onderstaande tabel vergelijkt 4 verschillende soorten melk op basis van uitstoot, landgebruik en watergebruik. Daarbij zie je dat koeienmelk er bij alle categorieën ver bovenuit steekt. Ergens is dat logisch, omdat koeienmelk een indirecte bron van voeding is: eerst is er land + water nodig en wordt er uitstoot gegenereerd om de voeding voor de koe te produceren, daarna nog land + water en uitstoot voor en van de koe zelf. Het gaat dus dubbelop.

Kiezen voor een vegan magnum in plaats van een gewone is dus een goeie zaak voor de planeet.

melkgrafiek

 (Bron: greenmatters.com)

DSC_0391
DSC_0393
DSC_0396

Smaaktest

Een vegan ijsje kan toch nooit romig zijn? Ooooh jawel, jawel. Ben & Jerry’s bewees het al met hun zalige vegan ijs (en er zijn nog veel meer lekkere vegan ijsjes verkijgbaar). De smaak van de vegan Magnums is nagenoeg hetzelfde als die van een niet-vegan Magnum (nagenoeg, omdat ik ze niet op hetzelfde moment naast elkaar heb getest, dus ik kan het niet met 100% zekerheid zeggen, maar… ze zijn hetzelfde ;)). Romig ijs, lekkere smeltende chocolade en als je wil ook amandelstukjes in de chocolade. Jawel, er zijn al twee vegan varianten verkrijgbaar: Classic en Almond.

DSC_0403
DSC_0401

Voedingswaarde

Qua voedingswaarde is de Vegan Magnum erg vergelijkbaar met een niet-vegan Magnum. Hij bevat iéts minder vet (ook verzadigd) en iets minder suiker, maar bijna verwaarloosbaar. Dat illustreert dat vegan niet per se gezonder betekent. Ter illustratie vergeleek ik ook nog met de vegan kokosfrisco van Abbot Kinney’s, die wel een pak gezonder is.

Vegan Classic Magnum:

Per 100 gram: energie 234 kCal // vet 14 gram (waarvan 10 gram verzadigd) // koolhydraten 24 gram (waarvan suikers: 20 gram) // eiwitten 1,2 gram

DSC_0395

Vergelijking een Magnum Classic:

Magnum Classic bevat per stuk 260 Kcal // 16 gram vet (waarvan 12 g verzadigd) // 25 g koolhydraten (waarvan 23 g suiker)

Schermafbeelding 2018-08-29 om 20.24.41

 Bron: ola.nl

Vergelijking met Abbot Kinney’s Coco Frostick (ook vegan):

Deze bevat 183 calorieën per stuk // 10 gram verzadigd vet // 13,1 gram suiker. Door biologische en gezonde(re) ingrediënten is hij een pak gezonder dan een ‘gewone’ frisco.

Mijn score: 7/10

Ik vind de Vegan Magnums zeker heel lekker, die met amandelstukjes is mijn favoriet. Maar ik verkies toch een goeie gelato of ander minder zoet ijs. Daarnaast vind ik het heel jammer dat de chocolade niet fair trade is (Rainforest Alliance is pure greenwashing helaas). Dat doet Ben & Jerry’s veel beter met hun Max Havelaar keurmerk.

Probeerde jij de vegan Magnums al? Ze zijn onder andere verkrijgbaar bij Albert Heijn.

x

Lisa

DSC_0402
DSC_0397

Wil je meer tips over vegan eten, fairtrade fashion en duurzaam leven? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief (max. 1 keer per maand, tenzij voor speciale acties #pinkypromise) en volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.

Liefs, Lisa!

Meer lezen:

7 x vegan ijs getest

Vegan frisco’s van Abbot Kinney’s // product review #2

Vegan bananenijs // easy & healthy

Verwerken…
Gelukt! Je staat op de lijst.

1 Comment

  1. Ik proefde ze ook nog niet, maar ben wel heel erg benieuwd! Heb ze al zien liggen bij Delhaize, maar ik was telkens zonder koeltas onderweg en ik wou het risico niet lopen dat ze zouden smelten met de hitte 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s