Een ode aan mijn grootmoeders’ receptendoos

Niet enkel de gezonde portie (verre) reiskriebels heb ik van mijn grootmoeder, zo blijkt. Ook mijn liefde voor koken heb ik zeker van geen vreemde, dat wist ik al. Maar dat we ook dezelfde passie hadden voor het neerpennen en bewaren van onze favoriete recepten, kwam ik pas onlangs echt te weten. Mijn blog als verzameling van mijn favoriete en eigen receptjes zie ik nu als de moderne versie van mijn grootmoeders’ receptendoos. Dat mooie doosje kreeg ik onlangs.

DSC_0535

Andere tijden, andere keuken. Mijn Bomma kookte Vlaams-Frans: met veel vlees, vis, boter, room, eitjes, maar ook wel met een groot assortiment aan lekkere groentjes. Om nog maar te zwijgen over haar heerlijke groentesoepen. Toegegeven, de lamskoteletjes en bloemkool met kaassaus in de oven, waren naast de gebakken champignons mijn favorieten.

Tijden veranderen, en ook ik ben veranderd. Mijn keuken is vegetarisch en bijna volledig vegan geworden, en ook wel een pak gezonder. Toch hebben alle zondagen bij Bomma en Bompa thuis, het lekkere eten incluis, mij mee gevormd tot de persoon die ik nu ben. Eentje die houdt van eten. En gezelligheid. En reizen.

Daarom start ik een nieuw projectje: Een ode aan mijn grootmoeders receptendoos. Met dit project wil ik zo veel mogelijk van de recepten van mijn grootmoeder proberen namaken in een Lisa’s jasje. Geen makkelijke opdracht. Als ik door de recepten blader merk ik dat ik veel aanpassingen zal moeten doen. Ik ben echter ook zo benieuwd naar wat ik allemaal kan bijleren van de klassieke keuken. Ik ben namelijk pas echt zelf beginnen koken en experimenteren in de keuken toen ik al vegetariĆ«r was. Een compleet andere manier van koken dus, waardoor ik soms nog wel wat van de basis kooktechnieken mis. Door ook met deze klassieke technieken te experimenteren in een vegan keuken kan ik enorm veel bijleren.

DSC_0531DSC_0536DSC_0575DSC_0576DSC_0577

Helaas heeft mijn lieve grootmoeder de ziekte van Alzheimer en weet ze niets meer. Haar ziekte kwam te vroeg en mijn liefde voor koken en recepten schrijven te laat. Jammer dat we dit niet konden delen en vooral jammer dat ik niet eens voor haar kon koken, na die duizenden lekkere maaltijden die ze mij ooit heeft voogeschoteld.

Bedankt lieve Bomma, voor de gezellige zondagen en al het harde werk. Bedankt voor de overheerlijke en veel te uitgebreide maaltijden op zondag. Je receptjes zijn zeker niet verloren, ik doe ze verder leven.

IMG_20170514_0009a

Hopelijk vind je het fijn om mij mee te volgen met dit nieuwe project. Ik zal regelmatig updates plaatsen op mijn blog.

X

Lisa


 

Wil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomliving.blog en dan kan ik mee volgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s